Terras aanleggen

Terras aanleggen

Terrassen bieden prachtige mogelijkheden in de tuin. Het zijn buiten woonruimtes bij goed weer en vormen het hele jaar door een overgang van buiten naar binnen. Het terras kan zich op de begane grond, onder de grond of boven de grond bevinden. Er is een ruime keuze aan te gebruiken vloermaterialen. Het gebruik van tegels wordt eenvoudig gemaakt door een laag zand of grind op de ondergrond aan te brengen en de plavuizen in het zand of grind te graven.

Klus uit handen geven? Vraag gratis offertes aan!

Terras aanleggen, wat zijn de prijzen?

Voordat je begint met het aanpakken van je tuin is het goed om een overzicht te hebben van de kosten van het aanleggen van een terras. De prijs hangt af van de grootte van het terras, het moet groot genoeg zijn voor het plaatsen van een tafel en stoelen. Daarnaast heb je de keuze om het zelf te doen of iemand in te huren. Hieronder staan alle kosten op een rij, zodat je een weloverwogen beslissing kunt maken.

Onderdelen Prijzen, incl. btw
Terras tegels € 15 – € 65 per m2
Ophoog en voeg zand € 50 – € 70 per big bag 1m3 (goed voor 20 m2)
Opsluitbanden € 2 – € 5 per meter
Stratenmaker met gereedschap € 10 – € 20 per m2
€ 30 – € 40 per uur

Benieuwd naar de exacte prijzen? Vraag dan een offerte aan.

Ook interessant: Stratenmaker prijzen.

Video: Zelf een terras aanleggen

Hoe leg je zelf een terras bestrating aan?

Volg onderstaande stappen voor het bestraten van een terras.

Tuin opmeten met een landmeter

Meet het terras goed op met een landmeter. Markeer de locatie van je terras of pad met krijt of een bouwlijn. Houd afstand van grote bomen en controleer diagonale metingen voordat je gaat graven.

Plaatsen van opsluitbanden

Maak een goede basis voor je bestrating door middel van oplsuitbanden. Gebruik een schep en graaf ongeveer 10 cm over het hele gebied (meer op een bijzonder zachte ondergrond) en rol de stroken gras op. Gebruik markeerstiften om het voltooide harde niveau te markeren.

Ondergrond gereed maken

Gebruik een veiligheidsbril en stevige handschoenen om het door je gekozen basismateriaal (gebroken steen of steen) in het gat te kantelen. Strijk dit glad om een solide basis te vormen. Gebruik een trilplaatverdichter voor grote oppervlakken. Dek dit af met een dunne laag scherp zand of all-in ballast en breng het waterpas met een hark.

Terrastegels leggen

Begin in een hoek en leg de eerste tegel. Meng wat mortel en doe vijf klodders op de grond: één op elke hoek van de plaat en één in het midden. Maak de achterkant van de mat nat en laat hem voorzichtig op de mortel zakken. Bevestig de tegel in positie door erop te slaan met een stuk hout en een knuppel. Als er openingen zijn onder de tegel, vul ze dan met mortel en vlak aan alle kanten af. Leg een complete rij tegels op dezelfde manier met behulp van een tussenafstand van 5 mm om ze uniform te houden. Gebruik een waterpas om te controleren of ze waterpas zijn.

Voor een minder gesorteerde patio, kun je sommige tegels in tweeën snijden en ze met tussenpozen leggen. Je kunt dit doen met behulp van een haakse slijper met een stenen doorslijpschijf. Een veiligheidsbril, handschoenen en een gaasstofmasker moeten worden gedragen.

Wanneer de eerste rij voltooid is, leg je de twee aangrenzende buitenranden en ten slotte het midden. Als je een rasterpatroon aanlegt, zijn de eerste en laatste slabs op de alternatieve rijen half platen. Controleer of je oppervlak waterpas is. Laat de mortel 48 uur staan.

Bestrating afwerken

Maak een droge mortelmix van drie delen scherp zand op één deel cement. Verwijder afstandhouders en borstel in alle verbindingen. Duw met een troffel in de voegen en borstel er nog meer mortel bovenop. Herhaal dit proces drie of vier keer totdat alle gewrichten veilig zijn. Gebruik een gieter om het hele gebied nat te maken en de mortel in te verspreiden.

Materialen voor het aanleggen van een terras

Je kunt kiezen uit diverse materialen voor het aanleggen van je terras. Veel mensen kiezen voor tuin tegels maar tegels van hout zijn ook erg mooi. We geven je meer informatie over tegels van hout en steen. Er zijn veel verschillende materiaalkeuzes: deze omvatten hout, tegels, beton en natuursteen. Houten terrasdelen hebben als voordeel dat het niet te warm wordt in de middagzon. Stenen terrassen, aan de andere kant, zijn extreem duurzaam, maar kunnen in de winter glad zijn. WPC-terrasplanken zijn bijzonder praktisch. Deze hout-kunststof composiet is milieuvriendelijk, duurzaam en gemakkelijk te onderhouden.

Terras aanleggen met tegels

Als je op zoek bent om je oprit of terras een tijdloos gevoel te geven, dan is er een ruim assortiment van traditionele tegels, natuurlijke natuursteen en betonontwerpen om je tuin of terras nog uitnodigender te maken. Net als de tegels die binnenshuis worden gebruikt, zijn buitentegels verkrijgbaar in een breed scala aan kleuren, texturen, stijlen en materialen. In tegenstelling tot hun binnentegenhangers, moeten buitentegels echter sterk, hard en duurzaam genoeg zijn om de elementen te weerstaan. Of het nu gaat om extreme hitte, regen, sneeuw, zwaar gebruik of al deze, ze moeten bestand zijn tegen deze en tegelijkertijd een ruimte bieden die aantrekkelijk en functioneel is. Helaas kunnen niet alle tegels en materialen voor alle toepassingen worden gebruikt. Sommige tegels zijn beter bij verschillende temperaturen en omstandigheden dan andere, dus het is verstandig om je tijd te nemen, te lezen en zorgvuldig te kiezen.

Bij het kiezen van tegels voor je eigen unieke buitenruimte, dien je te kijken naar de stijl van je huis, de ruimte of tuin kan een grote impact op je tegelkeuze. Door de stijl van je ruimte in overeenstemming te brengen met een vergelijkbare stijl van tegels, kun je een een goed uitziende en samenhangende ruimte creëren. Door na te denken over welke stijl je wil of moet maken, kun je je lijst met mogelijke materialen voor buiten tegels heel snel gaan verfijnen, omdat niet elk materiaal zal werken met de uitstraling die je nodig hebt.

Soort Gemiddelde prijzen per m2, incl. btw
Koppelstones € 15 – € 25
Betonbestrating € 15 – € 35
Flagstones € 25 – € 40
Waaltjes € 30 – € 45
Natuursteen € 30 – € 65

Terras aanleggen met hout

Waarschijnlijk heeft iedereen met een achtertuin ook een comfortabele plek om te ontspannen. Houten terrasplanken zijn een goede manier om deze plek er goed uit te laten zien en er wat warmte aan toe te voegen. Bovendien ziet het er natuurlijk uit, dus een goede omgeving om te ontspannen. Er zijn tegenwoordig veel soorten houten terrasplanken op de markt, dus het is niet echt een probleem om degene te vinden waar je verliefd op wordt. Zelfs als dat niet is gebeurd, kun je ook verschillende soorten houten terrasdelen combineren in één gebied of het schilderen in je favoriete houttinten.

Hardhouten vloertegels zijn een geweldig alternatief voor de traditionele betonnen vloer. Ze zijn geschikt voor installatie op terrassen en balkons, en zelfs binnenshuis. Tegels van verschillende houtsoorten in verschillende maten en zijn overal verkrijgbaar in speciaalzaken als de Gamma, of Praxis. Geschikt hout is dennen, acacia’s, eiken, ceders of bangkirai.

Naast het soort materiaal moet ook het type plank in de planning worden meegenomen. Specifieke systemen zijn beschikbaar voor verschillende vereisten. Zo zijn bijvoorbeeld massieve planken gemaakt van WPC bijzonder geschikt voor ronde en gebogen vormen, omdat ze net als hout kunnen worden gezaagd. Extra brede planken zijn beschikbaar voor bijzonder grote gebieden. En bijzonder stabiele premiumsystemen zijn zeer geschikt voor hoogwaardige toepassingen of toepassingen in openbare ruimtes.

Doe-het-zelf video: Terras aanleggen met hout

Soort Gemiddelde prijzen per m2, incl. btw
Hardhout € 75 – € 150

Vergelijk offertes en bespaar tot 40% op de kosten

Vraag vandaag nog meerdere offertes van stratenmakers aan en je zal versteld staan van de prijsverschillen. Het blijkt dat de prijzen in offertes soms wel 40% goedkoper zijn. Zo kun je dus veel geld besparen en dit geld kun je weer steken in de afwerking van je terras door een mooie loungeset of eetset te kopen. Vraag vrijblijvend tot 6 offertes aan voor je tuin / terras project en ontdek de verschillen zelf. Het is helemaal gratis en je zit nergens aan vast. Binnen twee dagen heb je genoeg offertes in huis om een vergelijking te kunnen maken. Kies vervolgens de beste deal voor jou en je zal binnenkort kunnen genieten van een heerlijke BBQ op je nieuwe terras!