Bestrating tuin aanleggen
De tuin is voor veel mensen toch een beetje de etalage van het huis. En de achtertuin heeft ook nog eens en belangrijke functie aangezien veel mensen er graag inzetten, helemaal wanneer het mooi weer is. Het is daarom ook belangrijk dat de tuin er goed uitziet. Dat kan op tal van verschillende manieren. Je kunt bijvoorbeeld voor een natuurtuin kiezen met veel bloemen en planten. Andere mensen kiezen liever voor zoveel mogelijk bestrating. Hoe dan ook, in vrijwel iedere tuin is in ieder geval een stukje bestrating te vinden, al is het bedoeld als terras.
De bestrating van je tuin aanleggen kan een flink karwei zijn. Sommige mensen laten dat het liefst door een professional doen, terwijl anderen ervoor kiezen om zelf de tuin te bestraten. Wanneer je dat zelf gaat doen, komt daar echter wel het één en ander bij kijken. Zorg daarom dat je goed voorbereid bent en weet waar je aan begint. Om je alvast een eindje op weg te helpen, hebben we hieronder een aantal stappen opgenomen die je moet nemen wanneer je de tuin wilt gaan bestraten. Volg dit stappenplan en je hebt binnen de kortste keren een geweldige tuin.
Gebruik goed materiaal
Voordat je überhaupt begint met het bestraten van de tuin is het van belang om te zorgen voor goed materiaal. Allereerst betekent dat natuurlijk dat je kiest voor de juiste bestrating. Daarbij let je natuurlijk allereerst op hoe de tuin eruit moet komen te zien. Daarnaast speelt de duurzaamheid van het materiaal ook een belangrijke rol. Verder heb je natuurlijk nog materiaal nodig om mee te werken. In sommige gevallen kun je bijvoorbeeld opvulzand nodig hebben om de tuin te verhogen voordat je kunt gaan bestraten. Tot slot zijn ook persoonlijke beschermingsmiddelen erg handig om te gebruiken. Denk daarbij bijvoorbeeld aan kniebeschermers. Dat is absoluut geen overbodige luxe wanneer je de hele dag op je knieën moet werken. Ook stevige werkhandschoenen zijn wel zo handig als je voortdurend tegels moet vastpakken.
Afschot instellen
Als het materiaal binnen is, kan het echte werk beginnen. Dat start met het afschot instellen. Daarvoor dien je vooraf eerst een ontwerp te maken. Aan de hand daarvan kun je in de tuin alle maten uitzetten. Daarvoor gebruik je bijvoorbeeld draadpennen. Plaats deze aan de buitenkant van het oppervlakte dat bestraat moet worden. Geef op de paaltjes precies de leghoogte aan. Daarvoor kun je overigens een bouwlaser gebruik. Kies voor een vast punt om te beginnen vanaf het pad naar de tuin. Het starten met een afschot is overigens vooral nodig omdat je daardoor zeker bent van een goede afwatering. Dat is een heel lichte hellend oppervlakte. In totaal dient het maximaal centimeter per meter te hellen. Span tussen de aangegeven hoogte van de paaltjes een uitzetdraad zodat je een beeld krijgt van hoe de bestrating er straks bij komt te liggen.
Kanten opsluiten en afreien
Nadat je vervolgens hebt gezorgd voor een goede straatlaag is het tijd om jezelf druk te maken over de kantopsluiting. Ook dat is namelijk van groot belang voor een goede bestrating van de tuin. Wanneer je een terras of tuinpad wil gaan bestraten is een trottoirbandje van 5x15x100 meer dan voldoende. Als je echter van plan bent om een hele oprit te gaan bestraten dien je een grote opsluitband te gebruiken. Denk daarbij aan een afmeting van 8x20x100. Pak de opsluitbandjes eenvoudig op door een bandentang te gebruiken. Wanneer je een trottoirband gebruikt zijn er wel wat aandachtspunten. Zo dien je er op te letten of deze beschikt over een zogeheten visbekverbinding. Dat is namelijk zeer belangrijk voor de opsluitfunctie.
Bepaal de juiste afstand tussen twee kantopsluitingen. Dat doe je door een rij tegels neer te leggen. Houd daarbij wel rekening met eventuele maatafwijkingen tussen de tegels in. De kantopsluiting dien je ongeveer twee centimeter lager te plaatsen dan de bestrating die je wil gaan plaatsen. Daarna is het tijd voor het afreien. De straatlaag afreien doe je met een strijklat of een aluminium afreibalk. Vorm eerst de onderkant van de te leggen bestrating door twee profielen op het door jou gewenste niveau te zetten in de stabiele laag. Vervolgens trek je met de strijklat of afreilat het overbodige zand van allebei de profielen naar je toe. Haal de profielen weg en vul de sleuven die onder de profielen zaten op.
Bestrating leggen
Nu is het eindelijk tijd voor het echte werk. Je kunt de tuin nu eindelijk gaan bestraten. De straatlaag is als het goed is strak. Ga zorgvuldig aan het werk op de geplaatste bestrating zodat de straatlaag niet beschadigt. Het aanleggen van de bestrating dient met de juiste precisie te gebeuren. Wanneer je twijfelt, is het verstandig om advies in te winnen. Als je tegels aan wilt passen, is het aan te raden om dat met goed materiaal te doen zoals een straathamer of een steenknipper.
Een erkende stratenmaker inschakelen? Via de website Stratenmakers.in kom je direct in contact met stratenmakers bij jou in de buurt.
Trillen en invegen
Natuurlijk wil je je werk altijd goed afronden. Om het bestraten goed af te ronden, zandt je eerste de stenen in om vervolgens af te trillen met een daarvoor bedoelde trilplaat. Overigens is het belangrijk om eerst goed te kijken naar welke sierbestrating je hebt. Niet alles mag namelijk worden afgetrild. Bij tegels is dat bijvoorbeeld niet de bedoeling. Daardoor beschadig je de boel juist. Als allerlaatste is het tijd voor het invegen. Daarmee vul je de voeg namelijk en zorg je ervoor dat de bestrating veel stabieler is. Gebruik voor een terras of een tuinpad het liefst zilverzand en voor een oprit of andere grote oppervlakten bekerzand. Gooi het voegmateriaal over de bestrating heen en veeg het zand vervolgens met behulp van een bezem tussen de voegen. Blijft er zand over? Dan kun je nog een keer opnieuw invegen! Dat hoeft niet direct maar kan bijvoorbeeld ook een paar uur later. Wel goed opletten of het niet gat regenen! Wanneer het zand nat wordt, is het namelijk erg lastig om dat opnieuw in de voegen te vegen.