Stratenmaker prijzen

Stratenmaker prijzen

De stratenmaker prijzen kunnen sterk verschillen. Als je de voortuin of de oprit wilt laten bestraten, dan is het echter wel fijn om van tevoren te weten hoeveel deze klus gaat kosten. In dit artikel wordt uitgelegd hoe de stratenmaker prijzen worden bepaald en welke invloed jij als consument hebt op deze prijs. Lees dus snel verder als je wilt weten hoe je de grond goed en goedkoop kunt laten bestraten met jouw (voor)kennis over stratenmaker prijzen!

Stratenmaker prijzen lopen erg uiteen. De prijs van het aanleggen van bestrating is afhankelijk van verschillende factoren. Ten eerste heb je te maken met materiaalkosten. De materiaalkosten worden grotendeels bepaald door het soort steen dat je kiest. Vervolgens is het legverband van de bestrating van belang. Wanneer je kiest voor een ingewikkeld patroon, zal dit de stratenmaker meer tijd kosten. En tijd is geld, dus de stratenmaker zal dit doorberekenen in de m² prijs. Tot slot moet je rekening houden met het uurtarief dat de stratenmaker rekent. Het uurtarief verschilt per stratenmaker en wanneer je kiest voor een ingewikkeld legverband kunnen de stratenmaker prijzen daardoor ook aardig oplopen. Een prijsopgave op maat ontvangen? Vraag vrijblijvend diverse offertes aan.

Soort steen

Je kunt verschillende soorten stenen kiezen voor de bestrating van de tuin of de oprit. De prijs van de steen is van invloed op de totaalprijs van de bestrating. De goedkoopste steen is de betonsteen. Deze steen kost gemiddeld tussen de 15 en de 35 euro per vierkante meter. Je kunt ook kiezen voor waaltjes die gemiddeld tussen de 30 en de 45 euro per vierkante meter kosten. De duurste steen is de natuursteen. Deze steen, die bijvoorbeeld van marmer of leisteen wordt gemaakt, is een veel gemaakt keuze voor sierbestrating. De prijs van natuursteen ligt tussen de 30 en 65 euro per vierkante meter.

Interessant artikel over verschillende soorten bestratingspatronen

Goedkoop is vaak duurkoop

Het is misschien aantrekkelijk om voor de goedkoopste steen te kiezen. Wanneer je een klein budget hebt, is dit misschien zelfs de enige optie. Het loont echter qua onderhoud om te kiezen voor een duurdere steen. Natuursteen is bijvoorbeeld minder poreus dan betonsteen, waardoor je minder snel last krijgt van een groene aanslag. Bovendien is natuursteen in tegenstelling tot betonsteen makkelijk te reinigen.

Stratenmaker prijzen: besparen op de kosten stenen

Het is mogelijk om te besparen op de kosten van bestrating door zelf de stenen in te kopen. Een stratenmaker zal je de stenen immers niet tegen kostprijs leveren, maar met een (kleine) marge. Aan de andere kant kan een stratenmaker vanuit zijn netwerk de stenen goedkoper opkopen dan jij dat als consument kunt doen. Het kan echter nooit kwaad om zelf eens prijzen van stenen te vergelijken voordat je de aankoop aan de stratenmaker uitbesteedt.

Overige materiaalkosten

Bij de materiaalkosten voor bestrating denk je in eerste instantie alleen aan de stenen. Voor het bestraten heb je echter ook voegzand, ophoogzand, opsluitbanden en afscheidingsbanden nodig. De prijs van zand ligt tussen de 50 en 70 euro per kubieke meter. De prijs van opsluit- en afscheidingsbanden is enkele tientjes per meter.

Welk legverband

Het legverband van de bestrating is van invloed op de prijs van de bestrating. Het resultaat van een ingewikkeld legverband is indrukwekkend, maar je zal het ook terugzien op de rekening. De stratenmaker is immers langer bezig dan wanneer je kiest voor een eenvoudig legverband. Dit wordt doorberekend in de m² prijs of leidt tot een hoger arbeidsloon. Je kunt vaak kiezen tussen een halfsteensverband, een visgraatverband, een keperverband, een diagonaal schuin verband, een elleboogverband of een blokverband.

Uurtarief stratenmaker

Het uurtarief van een stratenmaker is 25 à 40 euro. Bij stratenmakers die een uurtarief rekenen is het vaak lastig om van tevoren vast te stellen hoeveel de bestrating gaat kosten. Dit komt doordat zij zich vaak van tevoren niet uit willen laten over de tijd die zijn nodig denken te hebben voor de klus. Hiermee willen zij zich indekken tegen tegenslag gaandeweg. Je kunt er ook niet vanuit gaan wanneer er anderhalve dag voor de klus wordt uitgetrokken, er ook een uurtarief van anderhalve dag wordt gerekend. Vaak komen stratenmakers met z’n tweeën, waardoor er een dubbel uurtarief wordt berekend en je dus twee keer zoveel kwijt bent aan arbeidsloon dan je dacht.

Alternatieven voor uurtarief

In plaats van een uurtarief te rekenen, kun je ook een prijs per vierkante meter afspreken. Het aantal vierkante meters ligt van tevoren vast, dus je bent dan zeker van de totaalprijs. Maak goede afspraken dat er buiten deze m² prijs geen extra kosten worden gerekend bij tegenslag. Het kan natuurlijk zo zijn dat je achteraf met een uurtarief goedkoper uit was geweest, maar door een vaste prijs af te spreken, kom je in ieder geval niet voor verrassingen te staan. Het is maar net waar jij de voorkeur aan geeft.

Bespaar door te helpen

Je kunt geld besparen door te helpen met de klus. Zo kun je zelf zorgen dat de grond helemaal klaar is voor de bestrating. Door zelf het grondwerk te doen kun je 10 tot 20 euro per vierkante meter besparen. Daarnaast kun je tijdens de klus zorgen voor de aanlevering van de stenen. Je bespaart de stratenmaker hiermee veel tijd en kracht. Doordat jij de stenen aanlevert, kan hij mooi doorgaan met de bestrating.

Andere manieren om te besparen

Je kunt ook geld besparen door de bestrating tegelijk met de buren aan te pakken. Je bent namelijk relatief goedkoper uit wanneer er een groter oppervlak bestraat moet worden. Het loont daarnaast altijd om van tevoren offertes op te vragen bij verschillende stratenmakers. Door deze prijsvergelijking kan je de goedkoopste stratenmaker kiezen met de beste voorwaarden.

Overzicht van de gemiddelde kosten

Hieronder staan de stratenmaker prijzen schematisch weergegeven. De stratenmaker prijzen kunnen echter per regio verschillen.

Stratenmaker prijzen

  • Uurtarief stratenmaker 25 à 40 euro
  • M² prijs 10 à 20 euro

Soort steen

  • Betonsteen 15 à 35 euro
  • Waaltjes 30 à 45 euro
  • Natuursteen 30 à 65 euro

Overige materiaalkosten

  • Zand 50 à 70 euro (m³)
  • Opsluitbanden 2 à 10 euro
  • Afscheidingsbanden 10 à 30 euro

Benieuwd naar de exacte prijzen voor de klus die jij voor ogen hebt? Vraag vrijblijvend diverse offertes aan. Je ontvangt op korte termijn per e-mail diverse aanbiedingen van stratenmakers bij jou uit de buurt.