Erfbestrating

Erfbestrating

Erfbestrating is vaak het duurste onderdeel rond je huis en een van de meest permanente, dus het selecteren van het juiste materiaal voor je erf is belangrijk. Naast de kosten moet je rekening houden met de gewenste stijl, de functionaliteit van het materiaal en de onderhoudsvereisten.

Mogelijkheden

Een breed scala aan bestratingsmaterialen voor buiten zijn beschikbaar, dus het moet geen probleem zijn om er een te vinden die past bij je behoeften en budget. De meeste erfbestrating zijn veelzijdig genoeg om te worden gebruikt op patio’s, looppaden en opritten. Sommige materialen zijn echter beter geschikt voor bepaalde gebieden of toepassingen, dus denk na over hoe je het gebied wilt gebruiken dat je bestraat voordat je een beslissing neemt. Tegels zijn bijvoorbeeld geweldig voor het bestraten van een patio of terras, maar is niet duurzaam genoeg voor een oprit. Sommige bestratingsmaterialen, zoals decoratief beton, bieden meer ontwerpveelzijdigheid, waardoor een breed scala aan kleuren en patronen mogelijk is. Een professionele tuinarchitect kan je helpen de opties te vergelijken en je ontwerpideeën te geven.

Enkele voorbeelden van materialen voor erfbestrating zijn:

 • cobble-stones
 • betontegels
 • betonklinkers
 • klinkers
 • drainagetegels
 • betontegels
 • siertegels
 • flagstones
 • reliëftegels
 • straatklinkers
 • rubber tegels
 • rode mijnsteen

Tips voor het kiezen van erfbestrating

Bij het kiezen van bestratingspatronen en -ontwerpen, is het belangrijk na te denken over de condities van je erf en het effect dat je wilt creëren. Als je bijvoorbeeld een klein erf hebt en je wilt dat deze groter lijkt, werken eenvoudige patronen het beste.

Steen

Steen behoort tot de meest genuanceerde en luxueuze bestratingsmaterialen. Het is ook duurzaam en veelzijdig en biedt een enorm scala aan kleuren, vormen en maten. Van onregelmatig gevormde plavuizen voor paden tot nauwkeurig gesneden geometrische blokken voor een formele patio, er is een steen voor elke situatie. Dit alles komt echter op een prijs. Steen kan duur zijn om te kopen en te installeren. De beschikbaarheden en prijzen van steen variëren van regio tot regio, afhankelijk van de gekochte hoeveelheid en je afstand tot de bron.
Er zijn een paar punten om in gedachten te houden bij het kopen van steen voor bestrating. Een dikte van ten minste 5 cm is het best voor het ondersteunen van frequent voetverkeer en het ondergaan van de grillen van bezinking of het weer.

Voordat je een kostbare uitgave doet, controleer je de kleur ervan wanneer deze nat is. Dat mooie honingzoete graniet dat je zo leuk vindt, zou in de regen in een felle gouden sinaasappel kunnen veranderen. Op dezelfde manier kan een subtiel patroon in je zandsteen aanstootgevend worden wanneer het wordt geaccentueerd door vocht.

Zandsteen

Een van de meest populaire stenen voor tuinbestrating is zandsteen. Het is sterk genoeg voor elke bestratingstoepassing, maar is gemakkelijker te zagen en te bewerken dan graniet, wat helpt bij het verlagen van de kosten. Zandsteen is beschikbaar in vele vormen en kleuren en is gemakkelijk in grote hoeveelheden verkrijgbaar. Blauwgrijs en lila-grijs zijn gewone zandsteenkleuren, maar lichtgrijs, geelbruin, zacht goudbruin en oranjebruin zijn ook te vinden. Verwacht enige kleurvariatie in elke partij zandsteen, samen met af en toe banden of vlekjes met contrasterende kleuren in elk stuk.

Grind

Grind is eenvoudig te installeren en biedt een aantrekkelijke textuur die ideaal is voor informele landschappen, korte wegwerkzaamheden en tuinen met beperkte budgetten. De bezwaren die gewoonlijk tegen grind worden opgeworpen, is dat het onkruid kan worden en het is te onstabiel onder de voeten. Onkruid kan een probleem worden als grind onaangeroerd blijft.

Leisteen

Leisteen heeft een unieke zachte textuur en een subtiel kleurenpalet dat mensen visueel naar binnen trekt als een magneet. De pastelblauwe grijzen tot gedempte rode en lavendel zijn mooi, zowel om naar te kijken als om op te lopen. Dezelfde kwaliteit die ervoor zorgt dat leisteen gemakkelijk in relatief vlakke stukken kan worden gevormd, kan ook de duurzaamheid van deze steen als buitenafdichtingsmateriaal beperken. In gebieden met zware regenval zal leisteen vaak schilferen. Meer informatie over Liesteen op Wikipedia.

Graniet

Voor pure duurzaamheid kan niets van graniet winnen. Het is een elegant bestratingsmateriaal voor formele buitenruimten en wordt vaak verkocht als kubussen of stukken in de vorm van stenen, sets (of stelten) of als flagstone van uniforme afmetingen (maat). Naast de hardheid en duurzaamheid biedt graniet de breedste kleurkeuze van alle straatstenen. Van licht tot donker grijs tot grijsachtig blauw, bruin, honing, groen, oranje, roze en rood, met of zonder opvallende vlekken, het kleurenbereik lijkt bijna oneindig. Dezelfde hardheid die graniet zo duurzaam maakt, maakt het ook relatief moeilijk om te ontginnen en te werken, dus het is meestal een van de duurdere straatstenen. Vanwege de relatief hoge prijs gebruiken tuinmannen vaak kleurrijke granietsets als accenten voor meer economische bestrating, als inzetpatronen of decoratieve randen.

Kalksteen

Kalksteen heeft een fijne textuur, zodat het een onderscheidende, fluweelachtige afwerking krijgt wanneer het wordt gesneden voor bestrating. Het kleurbereik is iets beperkter dan graniet of zandsteen. Donkergrijs, blauwgrijs, lichtgrijs, crème en bruin zijn meestal het gemakkelijkst te vinden. Kalksteen heeft de neiging gelijkmatiger gekleurd te zijn dan zandsteen of graniet, en de zeer fijne korrel maakt het relatief gemakkelijk om in allerlei decoratieve vormen te snijden.

Erfbestrating prijzen per m2?

Wil je je erfbestrating laten uitvoeren door een professional en weten wat gemiddeld de prijzen van een stratenmaker zijn? De kosten zijn afhankelijk van de grootte en complexiteit van het tuinproject. Hieronder geven we je een overzicht van de kosten.

Product Prijs
Kosten stratenmaker per uur € 30 – € 60
Voorrijkosten per km € 0,25 – € 0,40
Kosten stratenmaker per m2 € 10 – € 20
Bestratingstegels per m2 € 15 – € 65

Vraag offertes aan en krijg een idee voor de prijzen van jouw project!

Tips voor erfbestrating

We geven je graag wat tips voor het maken van een goede erfbestrating. Let op een goede waterafvoer, voorbereiding van de grond en onderhoud je erfbestrating op de juiste manier.

Zorg voor een goede waterafvoer

Terrassen, paden en opritten zijn gebouwd met een lichte helling (of ‘val’) waardoor water kan wegvloeien. Maar soms is het misschien niet voldoende om het water gewoon op een gazon of een beplating te laten lopen (vooral als je een groot verhard oppervlak hebt of in een gebied met zware kleigrond woont). In deze gevallen moet je wellicht een afvoerkanaal bouwen om het oppervlaktewater op te vangen en naar een verspreidingspunt leiden dat leidt naar een bestaande afwatering van het oppervlaktewater of naar een afvoerweg.

Loopt je terras slecht leeg? Of leg je een nieuwe patio of oprit aan? Een eenvoudige manier om langs de rand een afvoergoot te creëren, is door een betonnen strip te gieten met behulp van een lange plastic goot. Je kunt een afvoerkanaal in het midden van een verhard gebied plaatsen.

Voorbereiden ondergrond bestrating

Het is belangrijk dat de grond onder klinkers en vlakwerk goed wordt voorbereid om een stabiele basis te bieden. Anders kan het verschuiven nadat de bestrating is voltooid, wat kan leiden tot scheuren, bewegingen en ongelijkmatige verharding. Voor elke ondergrond is het belangrijk om alle vegetatie, stenen en brokstukken te verwijderen om uniforme ondersteuning te bieden zonder zachte of harde plekken.

De aanbevolen ondergrond voor straatstenen bestaat uit 10 tot 12 cm gecomprimeerde steenslag. Dit wordt bedekt met een laag zand van 2 cm. Een 10 cm stenen laag wordt voldoende geacht voor het bestraten van voetgangpaden, zoals een trottoir, in gematigde gebieden met een goede afwateringsgrond. Een dikkere basis laag wordt aanbevolen als een of meer van de volgende voorwaarden van toepassing is: de bestrating is bedoeld voor verkeer van voertuigen, zoals een oprit, de grond is slecht, het plaatselijke klimaat is nat of het gebied is aan strenge bevriezing onderhevig.

Reinigen

Straatstenen kunnen worden gereinigd met natuurzeep. Maak eerst straatstenen nat. Gebruik een bezem of borstel om de oplossing op de straatstenen aan te brengen. Breng de oplossing aan op het hele gebied, zodat de bestrating consistent blijft. Hoe sterker de oplossing, hoe grover de straatstenen worden. Gebruik veel water om het schoongemaakte gebied schoon te spoelen.

Onderhoud

Vuil kan je bestrating beschadigen en vlekken maken die niet meer te verwijderen zijn. Zorg er dus voor dat je aarde, bladeren, zand, vet, olie en vogelpoep schoonmaakt. Je kunt je bestrating schoonmaken door natuurzeep op te lossen in water en hiermee de vloer te schobben. De lijnolie in natuurzeep zal de bestrating beschermen. Gebruik nooit een hogedrukreiniger voor het schoonmaken van je bestrating. Dit kan tot onherstelbare schade leiden. Ook strooizout veroorzaakt schade en verkleuring. Gebruik ook nooit zware reinigingsmiddelen.

Offertes aanvragen en besparen op de kosten

Prijzen kunnen sterk uiteenlopen tussen verschillende stratenmakers. Vraag dan ook altijd meerder offertes aan, zo kun je ene hoop geld besparen. De prijs hangt af van de moeilijkheid van het project, de grootte en het soort techniek dat gebruikt wordt voor het bestraten. Vraag minimaal 6 offertes aan en bespaar tot wel 40% op de prijs. Offerteprijzen kunnen namelijk zeer sterk verschillen dus het vergelijking van prijzen is zeer de moeite waard. Wie wil er geen geld bespraken?